El mercat de La Boqueria celebra 180 anys

El mercat de La Boqueria celebra enguany el seu 180 aniversari amb un ampli programa d’actes i iniciatives. El 19 de març de 1840 es va posar la primera pedra del mercat de La Boqueria, present a Barcelona des del segle XIII. Aquest espai de la Rambla va ser projectat per l’arquitecte Josep Mas i Vila.

A la presentació del programa d’activitats, el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, ha destacat que La Boqueria “ha estat i és un referent dels nostres mercats, un exemple a nivell internacional d’una xarxa pública que vetlla per l’alimentació sana de la ciutadania”. El president de l’Associació de Comerciants del Mercat de La Boqueria, Salvador Capdevila, ha assenyalat que “han estat 180 anys d’evolució constant, amb nous productes, noves fórmules comercials i noves maneres de relacionar-se amb els clients i veïns”.

El programa d’activitats per celebrar l’aniversari del mercat gira al voltant de tres grans eixos: l’alimentació, la gastronomia i el producte, amb tallers de cuina i propostes de conversa, ja que la base del mercat són les relacions humanes.

Comptarà amb xefs, restauradors, gastrònoms, investigadors, acadèmics, periodistes i influencers, amb noms tan destacats com Carme Ruscalleda, els Germans Torres, Nandu Jubany, Toni Massanés i Núria Bàguena, Carlos Zanón, Toni Iturbe, Tana Collados o Inés Butrón, entre molts d’altres. Alhora, hi participaran locals com la cocteleria Boadas, els bars Marsella, Thonet, Muy Buenas i Casa Almirall, els restaurants Bodega Sepúlveda i Bar Leopoldo, la pastisseria Escribà i la gelateria Rocambolesc.

Les activitats seriades i puntuals se centraran en la cuina i la conversa, amb xefs com Isma Prados, Marc Ribas, Albert Raurich, Rafa Zafra, Germán Espinosa o Romain Fornell, i amb el cicle de xerrades “180 anys alimentant Barcelona” per explicar què menjàvem quan es va inaugurar el mercat i què mengem en l’actualitat. També hi haurà La Blogueria, converses trimestrals entre bloguers que revisaran la gastronomia, la cuina de casa i el mercat com a institució. I al voltant del producte ho farà el cicle Boqueliciosa, que vol convertir la Boqueria en l’aparador a Barcelona del producte del territori català i la seva cuina.

Entre les activitats puntuals destaquen Boqueria Negra, la incorporació del mercat en la programació de la BCNegra 2020, 180 espelmes, una festa d’aniversari de caràcter popular, Primera Plana, una taula rodona amb periodistes o la fira gastronòmica GastroBoqueria en el marc de les festes de la Mercè.

Finalment, entre les activitats amb partners es duran accions conjuntes amb entitats i organismes ciutadans com La Virreina, el Museu Marítim, l’Ateneu Barcelonès, el Palau Güell, el MACBA, la sala Sidecar, els Castellers de Barcelona, el Teatre Goya, el Liceu o les escoles del barri del Raval, entre d’altres.

Instagram facebook Twitter Linkedin