Disseny i arquitectura per una bodega
Habitar, menjar i treballar són tres afirmacions bàsiques en la vida de qualsevol persona. En un context urbà, aquestes tres accions solen passar en diferents espais: dormim a casa, mengem al carrer i treballem, en molts casos, en una oficina. En el context rural això no sol, ni ha sigut, el més usual. La vida al camp comporta que aquestes tres accions puguin ser-hi en un mateix lloc, i és aquesta la peculiaritat del projecte d’un nou celler al Penedès.
Una bodega: edifici rural
Treballar en el món rural –i, en aquest cas, el del cava- implica entendre el camp, la cultura rural i les relacions humanes d’intercanvi. Comercialitzar amb els elements que dona la terra implica, moltes vegades, dependre de la meteorologia i de tenir una segona mirada cap a l’entorn que l’envolta.
Habitar una casa al camp implica que la configuració espacial pròpia vagi molt lligada al com i què treballem a fora. Els espais configurats a cada planta responen a un ús específic que va relacionat amb el tipus d’ofici i feina que es realitza a l’exterior. Concretament, en un celler existeixen espais concrets segons l’ús: cava, rebost, cuina, entrada…
La cuina és i serà la peça més simbòlica de qualsevol casa, però al camp aquesta esdevé la peça amb més pes de la casa. És el punt de reunió dels usuaris i on es dedica més temps durant el dia. El com mengem i el què mengem és una representació de com actuem com a societat.
Configuració de l’edifici de la bodega
El nou edifici es configura en tres nivells:
- A la planta soterrani se situa el celler i la part productiva de l’edifici. En aquesta planta hi ha un pati exterior cobert que permet la ubicació de les tines d’acumulació de cava.
- A una planta superior i mig-soterrada es troba la part més pública i d’investigació. Aquí s’hi pot veure la sala de cates, el menjador, el laboratori, la zona de recepció i benviguda i els vestidors dels treballadors.
- Finalment, a la planta superior, hi ha la part administrativa.
Totes les plantes, i en base a un estudi de configuració d’estances de les masies clàssiques, es distribueixen al voltant d’un gran espai central que configura les diferents dependències del conjunt: una estratègia unitària que respon a les necessitats i ús de cada planta.
Fes clic aquí per veure els detalls del projecte
Participem a la Barcelona Wine Week
La primera edició de la Barcelona Wine Week (BWW) va mostrar el potencial del vi espanyol dins el mercat internacional i va presentar les tendències al sector vitivinícola pel 2020. Entre elles, destaquen els vins sense alcohol o els vins ecològics.
De fet, actualment Espanya ocupa la primera posició en termes d’exportació de vi a tot el món, amb més de 21 milions d’hectolitres anuals, segons dades del Observatorio Español del Mercado del Vino (OEMV).
Per continuar aprenent sobre arquitectura de bodegues a LaBoqueria.net vam voler passar-nos per la fira.
És per això que a La Boqueria som especialistes en disseny i arquitectura de cellers, entenent la terra, d’on ve el vi, les necessitats d’una bodega i els espais que requereix un celler. Vam assistir a la BWW per conèixer de primera mà com treballen altres cellers i descobrir les noves propostes i tendències pels propers anys.
Inici de les obres
Iniciem les obres al maig del 2020 per a un celler del Penedès amb Suport Tècnic de Vinclament i la constructora Artec SL.