La Boqueria

Taller d’arquitectura i disseny

Gran Via 701

El plat està a taula

La vivenda estava buida des de feia temps degut a la mort de la persona que hi vivia. Un membre de la seva família la va heretà i va decidir fer reformes perquè deia “ que eren masses els records que li venien al cap”, volia un canvi d’aires. La demanda de la reforma era molt simple: un pis per una parella amb una habitació extra, bany, cuina i sala d’estar; volien espais amplis, trencar amb l’esquema escanyat de passadissos i habitacions que hi havia anteriorment. Únicament van posar èmfasis en que la cuina havia de ser gran i a la vegada espaiosa, i que la taula de menjar havia de ser el centre de la casa, un element que serviria per treballar, dinar o com a recolzament de la cuina.

La nova distribució del pis intenta obrir els espais en les tres direccions, tan en el sentit longitudinal, transversal i el diagonal, aprofitant l’esglaonat de la planta per buscar profunditat en el pis. El pis s’estructura en tres grans franges: la primera queda oberta a la terrassa i engloba l’espai per la “sala d’estar” i el dormitori principal. La segona franja engloba la cuina i el bany, peces de serveis que es situen estratègicament per aprofitar els baixants. La tercera franja és l’habitació extra que demanaven; l’accés es fa en el llinda de la segona i la tercera franja.

La taula o espai per la taula queda disposada en el centre del pis: per passar d’un costat a l’altre has de creuar-la, és inevitable amagar-se. Queda estratègicament situada per poder relacionar-se amb gairebé tots les estances de l’apartament, tant serveix com a recolzament de la cuina o com a taula de treball: un punt d’unió estratègic per les persones que hi visquin a l’habitatge. Donat que som un país de sobretaules ( com molts d’altres ), perquè no allargar aquest moment en qualsevol hora del dia? Tan si estàs treballant, com si estàs cuinant o parlant amb la teu/teva company/a mentre està cuinant?, a la taula pot passar-hi de tot mentre el plat no hi sigui.

 

Obra: Reforma d’un habitatge a Barcelona

Arquitectes: LaBoqueria Taller d’Arquitectura i Disseny

Situació: Barcelona

Superfície reformada: 45 m²

Any projecte: 2014

Any de construcció: 2014

Fotografies: LaBoqueria Taller d’Arquitectura i Disseny

Constructora: Reformas Cotillas S.L

Fuster: Samuel Querol S.L

Promotor: Privat