La Boqueria

Taller d’arquitectura i disseny

Centre de Salut

Qualitative relationship with the environment
Building integrated in a domestic disposition, ground floor +1 and parking. The height of this one has a good relationship with the constructions around the area of ​​Ferriol. The Fact of replacing an existing Equipment, presents the obligation to construct the new one, reducing to the Majority as possible to the standards of construction of 1 building of these characteristics.

Environmental strategy
The main strategy consists in the Reduction of the demand in All the consumption of the building offering 1 good climate comfort and acoustic equitability. Therefore, it presents a passive climate strategy, where the configuration and the materials of the enclosures help the thermal inertia, and the control of solar radiation.

Construction
The building and structure typologies that optimize the functions of each material, cost, rapid construction and environmental impact. In contact with the Land and the street, it poses a structure of reinforced concrete (minimum mineral material). For the areas of attention and waiting areas and Circulation, it is proposed a contralaminate wood structure, offering comfort, healthy spaces and having an environmental impact. Very positive in the whole building (Organic and Lightweight). Circulation around the courtyards is built with a metallic LEFT structure (recycled steel).

Work: Son Ferriol Health Center

Architects: LaBoqueria Taller de Arquitectura y Diseño + Munarq

Location: Barcelona

Any project: 2019