La Boqueria

Taller d’arquitectura i disseny

Blog

La plaça del Mercat


La plaça del mercat és un blog cultural i social on es recullen articles escrits per nosaltres sobre qüestions arquitectòniques. L’objectiu del blog és fomentar el pensament i la visió crítica constructiva de l’arquitectura, l’espai públic i el disseny a través de diferents camps i sempre des de una manera transversal.

07.01.2019, 04.19 h

APARADORS Més que façanes

Aquestes setmanes hem estat treballant en alguns comerços del carrer Carretes en el context del projecte “Aparadors, més que façanes”.

Els i les alumnes del programa de formació han intervingut els aparadors i s´han col·locat els vinils amb informació de projectes socials del barri, aconseguint obrir algunes persianes que estaven tancades.

Gràcies a la coordinació de DIFUSOR, els artistes urbans Z-E-B-U  han pintat les persianes dels comerços que participen al projecte.

Share on FacebookTweet about this on Twitter
DSC_4311

24.12.2018, 09.39 h

Reconeixement de la Confederació de Cooperatives de Catalunya (CoopCat)

CoopCat # premis de la Boqueria per la seva contribució a la transformació social Confederació de Cooperatives de Catalunya (CoopCat) ha reconegut la tasca de 14 cooperatives catalanes que destaquen per la seva contribució al # socialtransformation a través del seu compromís amb el territori. La Boqueria Taller d’arquitectura es troba entre aquestes empreses, juntament amb DIOMCOOP, Agrària de Torelló, Femmefleur, Rocaguinarda Cultural, Aiguasol – Sistemes Avançats d’Energia Solar Tèrmica, Sostre Cívic, la fabric @, Escola Ginebró, Productes natural El Elfost, EDUVIC, SAT LTDA Apícola del Perelló 1363-CAT, Tandem Social i Som Connexió. Aquests reconeixements de CoopCat, una entitat que reuneix el # federacionescooperativas, ressalteu la transformació social de les cooperatives i ressalti el # intercooperation, # emprenedoria i treballi per # qualityocupation. La cerimònia de lliurament de premis va tenir lloc el divendres 14 de desembre de 2019 a la Filmoteca de Catalunya i va comptar amb les intervencions de Guillem Llorens, president de CoopCat; Chakir El Homrani, conseller d’Empresa i Ocupació, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, i Quim Torra, President de la Generalitat de Catalunya.

Share on FacebookTweet about this on Twitter
0

08.11.2018, 03.43 h

Oci i arquitectura

A La Boqueria Taller comptem amb “La plaça del mercat”, un espai teòric on fomentem el pensament per tenir una visió crítica i constructiva de diferents temes relacionats amb l’arquitectura. En aquesta ocasió, ens centrem en el vincle entre l’arquitectura i el disseny: ens plantegem quina relació tenen l’oci i la restauració amb l’arquitectura i l’espai públic, especialment a Barcelona: com construeixen la ciutat?

La cultura és el que explica la forma en què mengem, vivim i vam visitar les ciutats i, de fet, el menjar és un dels màxims exponents de l’oci. Actualment, el menjar és democràtica: mengem el que volem, quan volem, com volem i amb qui volem.

Si mirem enrere en el temps, els primers espais públics ja eren d’intercanvi de menjar, és a dir, per al comerç. Amb el plantejament urbanístic de l’eixample barceloní, es van començar a generar nous espais públics que s’annexaven a nous programes, com hotels o cafès i restaurants. Amb l’obertura de la ciutat, van aparèixer els primers visitants. Els primers hotels no només volien proveir al públic estranger sinó també a la gent de les pròpies ciutats, de manera que les plantes baixes dels allotjaments van deixar espai per a cafès, restaurants i terrasses.

En una ciutat com és Nova York, alguns hotels fins i tot, com el Rockefeller Center, van incloure un club per homes, sales de conferències, gimnasos, clubs de fumadors, etc. Aquest és un dels primers casos d’edifici modern en el qual es incuían diferents programes associats al culte de l’oci.

En el cas del menjar, ens trobem amb els supermercats i els mercats, a més de restaurants, bars i altres tipus d’establiments. Si bé la cuina a les llars ha anat guanyant terreny com a espai de vida familiar i ha evolucionat a passos de gegant, pel ritme de vida que portem seguim buscant la practicitat i la immediatesa a l’hora de dinar, cosa a la qual hem trobat la solució en el “take-away”, la venda ambulant, els food-trucks o els restaurants “drive-through”. Paradoxalment, també busquem en aquesta activitat una part d’oci i el plaer dels sentits.

Veiem, doncs, que el menjar ha sabut ocupar l’espai públic, una cosa que potser els hotels no han fet tant. El nostre menjador ha passat a ser el carrer, de manera que el disseny de l’espai públic ha d’actuar com a catalitzador, ja sigui en parcs, places, escales, grades o vorades.

L’aproximació entre arquitectura, oci i menjar passa, a més de per un bon disseny i una adequada funcionalitat, per una manera de viure, per com entenem la ciutat i, per tant, d’una cultura

Share on FacebookTweet about this on Twitter
bar 33 45_Joaquim Costa 4_LaBoqueriaTaller_FotoAlbaNajera (7) bar 33 45_Joaquim Costa 4_LaBoqueriaTaller_FotoAlbaNajera (6)

30.10.2018, 08.49 h

7a edició de la Fira de l’Economia Solidària de Catalunya (FESC 2018)

Aquest cap de setmana ha tingut lloc la 7a edició de la Fira de l’Economia Solidària de Catalunya (FESC 2018) al recinte de Fabra i Coats de Barcelona, el qual ha rebut més d’11.000 assistents al llarg de tres dies. La Boqueria Taller hi hem estat presents amb un taula, juntament amb altres magnífiques iniciatives  LaCol Cooperativa, Celobert Cooperativa, Sostre Cívic, Arqbag Cooperativa, La Borda Cooperativa, La Dinamo Fundació i Voltes Cooperativa d’Arquitectura, entre d’altres fantàstiques iniciatives.
Des de La Boqueria Taller volem felicitar a la Xarxa d’Economia Solidària per l’organització de la Fira i a tots les voluntaris i voluntàries que han fet possible, un cop més, aquest espai de debat i construcció d’alternatives.
L’economia social i solidària acull totes les pràctiques econòmiques orientades a les necessitats humanes, gestionades de forma participativa i democràtica, i social i ecològicament responsables. Aquestes pràctiques estan presents en tot el cicle econòmic, des de la producció, distribució i comercialització fins al consum, estalvi i inversió, conformant el mercat social. De fet, aquesta forma de fer economia ofereix tots els productes i serveis requerits per cobrir les necessitats de la vida quotidiana de les persones.
La FESC és un aparador de tots aquests productes, com habitatge, alimentació, oci, educació, comunicació, tecnologia, serveis a persones i empreses, assegurances, formació i educació i tecnologia, entre d’altres. Aquest esdeveniment, organitzat anualment i amb projecció internacional, reuneix la gran diversitat d’experiències i pràctiques de l’economia social i solidària del territori català. Més de 210 organitzacions hi hem participat, contribuint a demostrar que l’economia social i solidària és una alternativa consolidada i real.
L’edició d’enguany, sota el lema “D’aquelles llambordes, aquestes iniciatives”, ha representat un homenatge al maig del 68 en el seu 50è aniversari. El tema central han estat les sobiranies, perquè la sobirania d’un territori o d’una societat és, en realitat, un conjunt de sobiranies que hem de construir entre tots i que va molt més enllà de la construcció d’un estat. Aquestes sobiranies diverses (alimentària, tecnològica, energètica, etc.) ens aboquen a un repte organitzatiu per fer possible que tota la societat hi participi i sigui corresponsable de tot el que l’afecta.
Les més de 60 xerrades es van dividir en tres eixos: la sobirania en la gestió dels recursos, la sobirania econòmica i la sobirania relacional. En l’edició d’aquest any s’ha ampliat la superficie expositiva i, a més, s’ha elaborat una relatoria col·laborativa per recollir els continguts de les xerrades per escrit i en temps real.

 

Share on FacebookTweet about this on Twitter
laboqueriataller_fesc18

17.10.2018, 10.13 h

Casa de fusta contralaminada estructural, a Sant Cugat del Vallès (Barcelona)

Fruit de la col·laboració amb LaCol Cooperativa d’arquitectes, hem realitzat aquesta casa unifamiliar a Sant Cugat del Vallès (Barcelona). El projecte ha consistit en la construcció d’una casa amb un baix impacte ambiental, tant en la construcció com en el funcionament. A més, compta amb un disseny que permet als usuaris fer canvis al llarg del temps.

L’estructura de la casa és de fusta contralaminada i s’ha optat per una construcció en sec, escollint, en la mesura del possible, els materials més sostenibles. Alhora, és destacable el fet que, a l’hora de construir la casa i en el seu funcionament posterior, s’ha buscat la màxima eficiència energètica i el mínim impacte ambiental.

Constructora: House Habitat

Share on FacebookTweet about this on Twitter
laboqueriataller_CLT_FUSTA_PLATI

10.10.2018, 08.23 h

La Balma: habitatge cooperatiu

Des de La Boqueria Taller treballem per a la defensa de dret a l’habitatge com un element essencial per oferir un habitatge digne a totes les persones, a través del suport al desenvolupament de nous projectes d’habitatge cooperatiu.

Actualment, treballem conjuntament amb laCol Cooperativa d’Arquitectes, en un exemple d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús. Es tracta d’un model d’accés a l’habitatge en l’àmbit de l’economia social i solidària.

La Balma és un projecte d’habitatge cooperatiu impulsat a través de la Cooperativa Sostre Cívic, que compta amb la cessió d’ús d’un solar municipal amb un futur edifici al Poblenou (Barcelona), on hi construiran una vida en comú. La Balma és un grup que pretén fomentar formes de convivència més comunitàries, que potenciïn la interrelació entre les persones que habiten l’edifici i, alhora, amb el barri i persones externes a la cooperativa. D’aquesta manera, s’espera aconseguir la construcció d’un edifici que necessiti el seu entorn.

Els projectes d’aquest estil permeten generar habitatge assequible, oferint estabilitat i flexibilitat, al temps que possibilita generar comunitat i optimitzar serveis amb la creació d’espais comuns. A més, permet implementar sistemes de baix impacte ambiental en el disseny i ús de l’edifici.

A La Boqueria Taller acompanyem el grup en el disseny i construcció d’edificis d’habitatges amb espais comuns i amb un baix impacte ambiental.

Share on FacebookTweet about this on Twitter
laboqueriataller_labalma_dibuix_cooperativa laboqueriataller_labalma_reunio_cooperativa

11.09.2018, 10.28 h

Parada de Mercat_Horta i Productes de proximitat

Rere la inauguració del Nou Mercat de Sant Antoni, laBoqueria Taller ha pogut realitzar diverses intervencions en Parades de Mercat de tot tipus. Una d’elles és la de Fruites i verdures Riera. Productes de l’horta del Prat del Llobregat cuidades i cultivades pels mateixos paradistes. Projecte d’una família amb una relació amb la terra de fa anys, i un entusiasme pel producte de qualitat. En aquest projecte, conjuntament amb estudi Saüc, hem volgut transmetre aquest rigor per les coses fetes amb amor.

 

Fotografia: Alba Nàjera

Disseny gràfic: Estudi Saüc

Construcció: Unik SL

Share on FacebookTweet about this on Twitter
parada riera al mercat de sant antoni

24.07.2018, 01.54 h

APARADORS Més que façanes

Un projecte de formació i inserció laboral, de desenvolupament econòmic sostenible i amb perspectiva comunitària que intervé sobre l ́espai públic, els locals comercials i els habitatges per  dinamitzar comercialment els carrers del Raval com a mecanisme per a millorar la qualitat de vida de les persones del barri.

Aparadors és un projecte que es desenvolupa al barri del Raval de Barcelona i que contempla tres eixos d´intervenció: social, econòmic i comunitari. Aparadors dóna formació i genera ocupació adreçada a col·lectius amb especials dificultats d´inserció, promou l´economia social i fomenta l´emprenedoria i revitalitza carrers del barri a través d´una dinamització econòmica sostenible i de qualitat que repercuteix positivament sobre la qualitat de vida dels ciutadans/es. Aparadors és un projecte d´acció comunitària i participació ciutadana, sota el marc d´un territori socialment responsable que reverteix tot el seu potencial sobre els col·lectius més vulnerables per empoderar-los i fer-los participar d´un entorn que suma i creix.

MARC CONCEPTUAL Aparadors treballa sobre tres eixos que incideixen en el nostre entorn. El social, l´econòmic i el comunitari. Es treballarà sobre les persones, l’intercanvi entre les persones i l’espai físic on interactuen les persones. Aquests eixos són elements que estructuren i construeixen ciutat.

Eix comunitari

Revitalitzar els carrers d´un barri posant en el seu eix la participació ciutadana i com a mitjà la dinamització econòmica. Implicar als veïns i veïnes en la transformació del seu carrer recuperant la identitat del districte. Crear nous vincles entre els veïns i veÏnes que provoquin la participació, la convivència i la solidaritat. Millorar les condicions d´ús socials, de salut i higiene dels espais públics i de les comunitats de veÏns i veïnes donant seguretat cognitiva i recuperant el patrimoni existent. Reforçar l´eix comercial existent.

més info a :

 

https://bit.ly/2LguWN3

Share on FacebookTweet about this on Twitter
WhatsApp Image 2018-07-13 at 19.04.51 WhatsApp Image 2018-07-24 at 16.02.38 (1)

16.07.2018, 02.21 h

Casa de Fusta Contralaminada Estructural, SantCugat del Vallés. Barcelona

Fotografies de seguiment d’obra de la casa unifamiliar a Sant Cugat del Vallès.. Fruit de col.laboració ambLaCol Cooperativa d’arquitectes.

Construcció d’una casa  amb un baix impacte ambiental tant en la construcció com en el funcionament, amb un disseny que permet als usuaris canvis en al llarg del temps.

L’estructura de la casa és de fusta contralaminada, i s’ha optat per una construcció en sec, escollint en la mesura del possible, els materials més sostenibles. Cal destacar que a l’hora de construir com en el funcionament posterior, s’ha buscat la màxima eficiència energètica i el mínim impacte ambiental.

Share on FacebookTweet about this on Twitter
FOTO1 FOTO2_casa plati_laboqueria_lacol

13.07.2018, 09.44 h

Teixim Barri

TeiximBarri és una iniciativa innovadora i transversal que te com a objectiu impulsar millores socials en diversos àmbits –habitatge social, ocupació, formació, cohesió social- a partir del treball conjunt i les sinergies entre els actors del projecte: Pla de barris de Raval Sud i Gòtic Sud, Fundació Familia i Benestar Social i Fundació Hàbitat3, Impulsem i Laboquería.

El projecte es vertebra sobre quatre línies estratègiques:

-El foment de la rehabilitació d´habitatges per ús social al barri del Gòtic, amb tantes problemàtiques d´habitatge

-La captació d’oportunitats de negoci a través de la rehabilitació, que s’observa com un nínxol d’ocupació per al que no hi ha gent qualificada amb unes característiques laborals associades a l´autogestió.

-El protectorat de l’emprenedoria de caràcter social impulsada per a col·lectius en especials dificultats. El Protectorat pretén amortiguar les debilitats del col·lectiu en especials dificultats per millorar l’èxit de consolidació de les seves empreses, transferint l’oportunitat de negoci i tutoritzant el projecte des de l´inici fins a la consolidació.

-Esdevenir una cruïlla d’experiències entorn de l’ocupabilitat de col·lectius desfavorits.

TeiximBarri es desenvolupa en quatre etapes:

1- Hàbitat3 possibilita la cessió per part d’un propietari particular de tres pisos al carrer escudellers a la Fundació Família i Benestar Social.

2- Pla de barris Raval Sud i Gòtic Sud assumeix part del pressupost del projecte i  inclou l´àmbit d´activació econòmica en l´iniciativa

3-La rehabilitació dels pisos a través del projecte Bombolles d’Ocupació d’Impulsem SCCL i laboqueria taller d’arquitectura SCCL, un projecte de formació i inserció laboral amb l´objectiu de generar ocupació, requalificant persones amb un perfil professional poc definit, aprofitant un sector emergent amb manca de qualificació i relleu generacional i desenvolupant competències emprenedores.

4- Facilitar habitatge assequible i de qualitat a persones en procés d’envelliment en situació d’exclusió residencial ateses des del servei de continuïtat assistencial de Fibs i els Serveis Socials Gòtic, garantint la seva permanència al barri mantenint els seus vincles amb la comunitat.

TeiximBarri permet “re-construir” espais de vida (proporcionar una llar i habilitats laborals que empoderen a les persones) i enfortir l’espai de convivència que és el barri

Share on FacebookTweet about this on Twitter
FOTO1 a FOTO2 a laboqueria_teixim barri WhatsApp Image 2018-07-20 at 11.51.52