La Boqueria

Taller d’arquitectura i disseny

Blog

La plaça del Mercat


La plaça del mercat és un blog cultural i social on es recullen articles escrits per nosaltres sobre qüestions arquitectòniques. L’objectiu del blog és fomentar el pensament i la visió crítica constructiva de l’arquitectura, l’espai públic i el disseny a través de diferents camps i sempre des de una manera transversal.

24.03.2019, 07.08 h

Guanyadors del Concurs Centre de Salut Son Ferriol, Palma.

1r Premi!🎉 🎉🎉 Concurs de projectes per al nou Centre de Salut a Son Ferriol de Palma.
Proposta realitzada conjuntament amb Munarq

Des d’un posicionament realista i atenen als recursos disponibles, es posa el punt de mira en la despesa inicial de la construcció i l’us de l’edifici en la seva vida útil, pensant en la repercussió econòmica final dels usuaris

Relació amb l’entorn
Edifici integrat en una disposició domèstica, de planta baixa +1 i aparcament. L’altura d’aquest guarda relació amb les construccions de l’entorn de son Ferriol. El fet de substituir un equipament existent, presenta la obligació de construir el nou, reduint en la majoria del possible els estandards de construcció d’un edifici d’aquestes característiques.

Share on FacebookTweet about this on Twitter
LABOQUERIA_sonferriol_munarq_post

04.03.2019, 08.02 h

Estructura interna_ Nou Celler

El nou edifici es configura en tres nivells:
A la planta soterrani se situa el celler i la part productiva de l’edifici. En aquesta planta hi ha un pati exterior cobert que permet la ubicació de les tines d’acumulació de cava.
A una planta superior i mig-soterrada es troba la part més pública i d’investigació. Aquí s’hi pot veure la sala de cates, el menjador, el laboratori, la zona de recepció i benviguda i els vestidors dels treballadors.
Finalment, a la planta superior, hi ha la part administrativa.

Totes les plantes, i en base a un estudi de configuració d’estances de les masies clàssiques, es distribueixen al voltant d’un gran espai central que configura les diferents dependències del conjunt: una estratègia unitària que respon a les necessitats i ús de cada planta.

Share on FacebookTweet about this on Twitter
nouceller_bodega_laboqueriataller_penedes_

19.02.2019, 04.52 h

Habitar, menjar i treballar

Habitar, menjar i treballar són tres afirmacions bàsiques en la vida de qualsevol persona. En un context urbà, aquestes tres accions solen passar en diferents espais: dormim a casa, mengem al carrer i treballem, en molts casos, en una oficina. En el context rural això no sol, ni ha sigut, el més usual. La vida al camp comporta que aquestes tres accions puguin ser-hi en un mateix lloc, i és aquesta la peculiaritat del projecte d’un nou celler al Penedès.

Treballar en el món rural –i, en aquest cas, el del cava- implica entendre el camp, la cultura rural i les relacions humanes d’intercanvi. Comercialitzar amb els elements que dona la terra implica, moltes vegades, dependre de la meteorologia i de tenir una segona mirada cap a l’entorn que l’envolta.

Habitar una casa al camp implica que la configuració espacial pròpia vagi molt lligada al com i què treballem a fora. Els espais configurats a cada planta responen a un ús específic que va relacionat amb el tipus d’ofici i feina que es realitza a l’exterior. Concretament, en un celler existeixen espais concrets segons l’ús: cava, rebost, cuina, entrada…

La cuina és i serà la peça més simbòlica de qualsevol casa, però al camp aquesta esdevé la peça amb més pes de la casa. És el punt de reunió dels usuaris i on es dedica més temps durant el dia. El com mengem i el què mengem és una representació de com actuem com a societat.

Share on FacebookTweet about this on Twitter
LABOQUERIA_celler_vinya

25.01.2019, 12.41 h

Gaudir de l’oci en espais saludables

De mitjana, passem el 90% del temps en espais interiors tancats, ja sigui a casa o fent activitats d’oci. Això pot afectar la nostra salut i benestar? Sí! Estar en espais insalubres durant un llarg període de temps pot afectar el nostre organisme, per tant, construir un espai sa serà clau per gaudir d’una bona qualitat de vida.

A La Boqueria Taller d’Arquitectura dissenyem ambients interiors sans, que no perjudiquin la salut i que, alhora, respectin el medi ambient en la mesura del possible. Tant els materials utilitzats com els mètodes de construcció determinen l’ambient interior de qualsevol espai. Un espai sa haurà de tenir en compte el clima interior, determinat per l’aire, la temperatura, la humitat i l’electroclima, i els factors externs que hi puguin intervenir.

D’aquesta forma, caldrà assegurar una correcta ventilació i renovació de l’aire a l’espai, mantenir una temperatura ideal entre 20 i 24ºC (ampliables a 17-27ºC) i assegurar una humitat relativa mitjana entre el 40 i el 60%.

Si tens més dubtes sobre com crear un espai saludable o vols conèixer més referències i consells, no dubtis en contactar-nos! T’esperem 😉

Foto:  Centre Food and Yoga

Fotografia de: Aedis 3d

Share on FacebookTweet about this on Twitter
LABOQUERIA_FOOD AND YOGA

07.01.2019, 04.19 h

APARADORS Més que façanes

Aquestes setmanes hem estat treballant en alguns comerços del carrer Carretes en el context del projecte “Aparadors, més que façanes”.

Els i les alumnes del programa de formació han intervingut els aparadors i s´han col·locat els vinils amb informació de projectes socials del barri, aconseguint obrir algunes persianes que estaven tancades.

Gràcies a la coordinació de DIFUSOR, els artistes urbans Z-E-B-U  han pintat les persianes dels comerços que participen al projecte.

Share on FacebookTweet about this on Twitter
DSC_4311

24.12.2018, 09.39 h

Reconeixement de la Confederació de Cooperatives de Catalunya (CoopCat)

CoopCat # premis de la Boqueria per la seva contribució a la transformació social Confederació de Cooperatives de Catalunya (CoopCat) ha reconegut la tasca de 14 cooperatives catalanes que destaquen per la seva contribució al # socialtransformation a través del seu compromís amb el territori. La Boqueria Taller d’arquitectura es troba entre aquestes empreses, juntament amb DIOMCOOP, Agrària de Torelló, Femmefleur, Rocaguinarda Cultural, Aiguasol – Sistemes Avançats d’Energia Solar Tèrmica, Sostre Cívic, la fabric @, Escola Ginebró, Productes natural El Elfost, EDUVIC, SAT LTDA Apícola del Perelló 1363-CAT, Tandem Social i Som Connexió. Aquests reconeixements de CoopCat, una entitat que reuneix el # federacionescooperativas, ressalteu la transformació social de les cooperatives i ressalti el # intercooperation, # emprenedoria i treballi per # qualityocupation. La cerimònia de lliurament de premis va tenir lloc el divendres 14 de desembre de 2019 a la Filmoteca de Catalunya i va comptar amb les intervencions de Guillem Llorens, president de CoopCat; Chakir El Homrani, conseller d’Empresa i Ocupació, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, i Quim Torra, President de la Generalitat de Catalunya.

Share on FacebookTweet about this on Twitter
0

08.11.2018, 03.43 h

Oci i arquitectura

A La Boqueria Taller comptem amb “La plaça del mercat”, un espai teòric on fomentem el pensament per tenir una visió crítica i constructiva de diferents temes relacionats amb l’arquitectura. En aquesta ocasió, ens centrem en el vincle entre l’arquitectura i el disseny: ens plantegem quina relació tenen l’oci i la restauració amb l’arquitectura i l’espai públic, especialment a Barcelona: com construeixen la ciutat?

La cultura és el que explica la forma en què mengem, vivim i vam visitar les ciutats i, de fet, el menjar és un dels màxims exponents de l’oci. Actualment, el menjar és democràtica: mengem el que volem, quan volem, com volem i amb qui volem.

Si mirem enrere en el temps, els primers espais públics ja eren d’intercanvi de menjar, és a dir, per al comerç. Amb el plantejament urbanístic de l’eixample barceloní, es van començar a generar nous espais públics que s’annexaven a nous programes, com hotels o cafès i restaurants. Amb l’obertura de la ciutat, van aparèixer els primers visitants. Els primers hotels no només volien proveir al públic estranger sinó també a la gent de les pròpies ciutats, de manera que les plantes baixes dels allotjaments van deixar espai per a cafès, restaurants i terrasses.

En una ciutat com és Nova York, alguns hotels fins i tot, com el Rockefeller Center, van incloure un club per homes, sales de conferències, gimnasos, clubs de fumadors, etc. Aquest és un dels primers casos d’edifici modern en el qual es incuían diferents programes associats al culte de l’oci.

En el cas del menjar, ens trobem amb els supermercats i els mercats, a més de restaurants, bars i altres tipus d’establiments. Si bé la cuina a les llars ha anat guanyant terreny com a espai de vida familiar i ha evolucionat a passos de gegant, pel ritme de vida que portem seguim buscant la practicitat i la immediatesa a l’hora de dinar, cosa a la qual hem trobat la solució en el “take-away”, la venda ambulant, els food-trucks o els restaurants “drive-through”. Paradoxalment, també busquem en aquesta activitat una part d’oci i el plaer dels sentits.

Veiem, doncs, que el menjar ha sabut ocupar l’espai públic, una cosa que potser els hotels no han fet tant. El nostre menjador ha passat a ser el carrer, de manera que el disseny de l’espai públic ha d’actuar com a catalitzador, ja sigui en parcs, places, escales, grades o vorades.

L’aproximació entre arquitectura, oci i menjar passa, a més de per un bon disseny i una adequada funcionalitat, per una manera de viure, per com entenem la ciutat i, per tant, d’una cultura

Share on FacebookTweet about this on Twitter
bar 33 45_Joaquim Costa 4_LaBoqueriaTaller_FotoAlbaNajera (7) bar 33 45_Joaquim Costa 4_LaBoqueriaTaller_FotoAlbaNajera (6)

30.10.2018, 08.49 h

7a edició de la Fira de l’Economia Solidària de Catalunya (FESC 2018)

Aquest cap de setmana ha tingut lloc la 7a edició de la Fira de l’Economia Solidària de Catalunya (FESC 2018) al recinte de Fabra i Coats de Barcelona, el qual ha rebut més d’11.000 assistents al llarg de tres dies. La Boqueria Taller hi hem estat presents amb un taula, juntament amb altres magnífiques iniciatives  LaCol Cooperativa, Celobert Cooperativa, Sostre Cívic, Arqbag Cooperativa, La Borda Cooperativa, La Dinamo Fundació i Voltes Cooperativa d’Arquitectura, entre d’altres fantàstiques iniciatives.
Des de La Boqueria Taller volem felicitar a la Xarxa d’Economia Solidària per l’organització de la Fira i a tots les voluntaris i voluntàries que han fet possible, un cop més, aquest espai de debat i construcció d’alternatives.
L’economia social i solidària acull totes les pràctiques econòmiques orientades a les necessitats humanes, gestionades de forma participativa i democràtica, i social i ecològicament responsables. Aquestes pràctiques estan presents en tot el cicle econòmic, des de la producció, distribució i comercialització fins al consum, estalvi i inversió, conformant el mercat social. De fet, aquesta forma de fer economia ofereix tots els productes i serveis requerits per cobrir les necessitats de la vida quotidiana de les persones.
La FESC és un aparador de tots aquests productes, com habitatge, alimentació, oci, educació, comunicació, tecnologia, serveis a persones i empreses, assegurances, formació i educació i tecnologia, entre d’altres. Aquest esdeveniment, organitzat anualment i amb projecció internacional, reuneix la gran diversitat d’experiències i pràctiques de l’economia social i solidària del territori català. Més de 210 organitzacions hi hem participat, contribuint a demostrar que l’economia social i solidària és una alternativa consolidada i real.
L’edició d’enguany, sota el lema “D’aquelles llambordes, aquestes iniciatives”, ha representat un homenatge al maig del 68 en el seu 50è aniversari. El tema central han estat les sobiranies, perquè la sobirania d’un territori o d’una societat és, en realitat, un conjunt de sobiranies que hem de construir entre tots i que va molt més enllà de la construcció d’un estat. Aquestes sobiranies diverses (alimentària, tecnològica, energètica, etc.) ens aboquen a un repte organitzatiu per fer possible que tota la societat hi participi i sigui corresponsable de tot el que l’afecta.
Les més de 60 xerrades es van dividir en tres eixos: la sobirania en la gestió dels recursos, la sobirania econòmica i la sobirania relacional. En l’edició d’aquest any s’ha ampliat la superficie expositiva i, a més, s’ha elaborat una relatoria col·laborativa per recollir els continguts de les xerrades per escrit i en temps real.

 

Share on FacebookTweet about this on Twitter
laboqueriataller_fesc18

17.10.2018, 10.13 h

Casa de fusta contralaminada estructural, a Sant Cugat del Vallès (Barcelona)

Fruit de la col·laboració amb LaCol Cooperativa d’arquitectes, hem realitzat aquesta casa unifamiliar a Sant Cugat del Vallès (Barcelona). El projecte ha consistit en la construcció d’una casa amb un baix impacte ambiental, tant en la construcció com en el funcionament. A més, compta amb un disseny que permet als usuaris fer canvis al llarg del temps.

L’estructura de la casa és de fusta contralaminada i s’ha optat per una construcció en sec, escollint, en la mesura del possible, els materials més sostenibles. Alhora, és destacable el fet que, a l’hora de construir la casa i en el seu funcionament posterior, s’ha buscat la màxima eficiència energètica i el mínim impacte ambiental.

Constructora: House Habitat

Share on FacebookTweet about this on Twitter
laboqueriataller_CLT_FUSTA_PLATI

10.10.2018, 08.23 h

La Balma: habitatge cooperatiu

Des de La Boqueria Taller treballem per a la defensa de dret a l’habitatge com un element essencial per oferir un habitatge digne a totes les persones, a través del suport al desenvolupament de nous projectes d’habitatge cooperatiu.

Actualment, treballem conjuntament amb laCol Cooperativa d’Arquitectes, en un exemple d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús. Es tracta d’un model d’accés a l’habitatge en l’àmbit de l’economia social i solidària.

La Balma és un projecte d’habitatge cooperatiu impulsat a través de la Cooperativa Sostre Cívic, que compta amb la cessió d’ús d’un solar municipal amb un futur edifici al Poblenou (Barcelona), on hi construiran una vida en comú. La Balma és un grup que pretén fomentar formes de convivència més comunitàries, que potenciïn la interrelació entre les persones que habiten l’edifici i, alhora, amb el barri i persones externes a la cooperativa. D’aquesta manera, s’espera aconseguir la construcció d’un edifici que necessiti el seu entorn.

Els projectes d’aquest estil permeten generar habitatge assequible, oferint estabilitat i flexibilitat, al temps que possibilita generar comunitat i optimitzar serveis amb la creació d’espais comuns. A més, permet implementar sistemes de baix impacte ambiental en el disseny i ús de l’edifici.

A La Boqueria Taller acompanyem el grup en el disseny i construcció d’edificis d’habitatges amb espais comuns i amb un baix impacte ambiental.

Share on FacebookTweet about this on Twitter
laboqueriataller_labalma_dibuix_cooperativa laboqueriataller_labalma_reunio_cooperativa